Gebogen zwaard

Rotonde Molenstraat-Raadhuislaan-Oostwal, Oss - december 2018

Metershoge replica van het in 1933 gevonden vorstengrafzwaard met situla (een bronzen emmer waarin de restanten werden gestopt na de crematie van een overledene met enkele bezittingen). In deze rotonde zijn bij de opening spullen, gemaakt door basisschoolleerlingen uit Oss, in een situla gedaan en deze situlas zijn bij de rotonde begraven.

De situla is de rotonde zelf; de rammelstrook is de enige afstand tussen het verkeer en het kunstwerk. Het zwaard is uit vele plaatdelen samengesteld en heeft een oud, gesmeed uiterlijk meegekregen. Het heft is opengewerkt en vanbinnen goudkleurig gecoat. In de avonduren zijn door de aangebrachte LED-verlichting mooi de originele ‘goudversieringen’ te zien. De oplettende kijker kan de letters JS ontdekken, de handtekening van de ontwerpers Julie Wulfhorst en Sjef Hoogstede. 

In sommige gevallen is het lastig vooraf een technische omschrijving op te stellen. De meesters in metaal van Baaijens hebben als geen ander begrepen wat er vanuit opdrachtgever en ontwerpers verwacht werd en hebben ruimschoots aan de verwachtingen voldaan. 

Het gebogen zwaard is vanuit een afbeelding vertaald naar een metalen kunstwerk. Het kunstwerk was niet machinaal te maken en is gevormd door losse stroken metaal te vormen en aan elkaar te lassen. Daarmee is de gebogen vorm en het klassieke uiterlijk gecreëerd. Het blad van het zwaard is van roestvrij staal en het heft van Cortenstaal, zodat de twee delen zich onderscheiden van elkaar. De plaatdelen zijn op maat in radius gesneden en onder spanning gelast, waardoor ze zich naar de gewenst vorm hebben gezet.