Monomet

Het Gazebo, Oude Goorseweg 2, Diepenheim - juni 2017

Het Gazebo van Diepenheim, een land-art project van Urbain Mulkers, werd ontsierd door een betondek van een pompgemaal van Waterschap Vechtstromen. Dit dek is nu uit het zicht onttrokken door een sculptuur van Lucas Lenglet, zodat een kunstwerk is geplaatst ín een ander kunstwerk, wat in geweldige harmonie met zijn omgeving is. Op 26 november 2017 besteedde Avro’s Kunstuur hier aandacht aan.  

Voor de bereikbaarheid van dit gemaal is een constructie gemaakt waardoor het kunstwerk in zijn geheel van het betondek kan worden afgereden. Grote plaatdelen zijn ‘blind bevestigd’, waarbij de werking van het verplaatsbare deel meesterlijk is getekend en uitgevoerd.

Het kunstwerk Monomet bestaat uit metalen platen. De metaaltechniek bevindt zich onder het kunstwerk. Door XXXL ladengeleiders te maken en daarbij op een slimme manier gebruik te maken van bestaande rubber wielen, is het geheel te verplaatsen. In de toren onder de trap zit een mechanisme met handlier om het liggende deel te verrijden van het betondek. De metalen platen zijn op maat gesneden en gelast. Er is gebruik gemaakt van Cortenstaal, wat het object levendig maakt. De onderdelen voor de geleiders bestaan uit standaard IPE profielen, zelf ge-engineerde onderdelen die via waterjetten gemaakt zijn.